Tuesday, 7. February 2006, 09:32:05
Втора предварителна Opera 9 и Opera Labs
Втората предварителна Opera 9.0 Preview 2 е достъпна за сваляне.За повече информация вижте Opera Labs
Напомняме че предварителните версии служат за принципно показване на една или друга технология и могат да ви създадат всякакви проблеми и главоболия. Консултирайте се с личния си лекар
Линкове за сваляне и по-подробно описание на промените вижте:
- Windows (обсъждане на английски) (По-картинен преглед на главните новости)
- Unix (обсъждане на английски)
- Mac (обсъждане на английски)
Можете да теглите и с торент-клиент -- вижте torrent.opera.com
Ако връзката ви с чужбина не е добра, можете да изтеглите Opera за Windows и други неща за нея от data.bg (Безплатно е. Фирмата производител на Opera няма отношения с data.bg, файловете са качени там от потребител на Opera)
По-видимите новости са :
(*) widgets, джажди -- малки инструменти, които се теглят от мрежата и работят извън прозореца на Opera. (Картинно запознанство с джаджите (на български)). Съответният режим се активира с F6. Има и ръководство за направа на widgets (на английски) Засега не работят добре в Windows 9x, Me, NT!. Ако сте рискували да пробвате widgets в 9x, Me, NT и сте в беда, то вижте как се е справил night_wish с бедата Идеята за widgets първо се появява в операционните системи на Apple -- т.нар. dashboard -- а после и в Линукс/Unix. Донякъде на Active Desktop в Windows може да се гледа като на поддръжка на widgets, но потребителите на практика не ги ползват, за разлика от тези в Mac и Линукс.
(*) подобрена поддръжка на bittorrent
(*) възможност за блокиране на уеб съдържание
(*) търсачките могат да се добавят и редактират (Как се добавя търсачка?)
(*) част от настройките на браузъра могат да са различни за различните сайтове. За настроване на даден сайт, идете на сайта и натиснете F12 -- от менюто за бързи настройки можете да промените предпочитанията си за сайта.
(*) когато застанете с мишката върху бутона на дадена страница, виждате нейно умалено изображение. Такива могат да се показват и в списъка Ctrl+Tab, но това трябва да се включи от opera:config -- там потърсете за "thumbnails". Ще се покажат настройката за показ на умалените изображения като подсказка (фабрично включено), и за показ в Alt+Tab (фабрично изключено). Можете да включите Use Thumbnails in Window Cycle.
(*) хронологията в панела Хронология се групирана по дати и сайтове
(*) вграденият HTML-редактор за преглед на кода вече откроява цветово синтаксиса на кода
(*) можете да добавяте всички свои стилове за страниците в директория и да ги активирате коагто желаете
(*) Нови стилове за opera:about, opera:cache, opera:config, opera:error, opera:history, opera: plugins, file: view и панела Инфо
(*) opera:config си признава какви промени записва.
(*) диалозите за отмеките и Жезъла са опростени
(*) в адресното можете да допълвате автоматично "www" и "com" с помощта на Ctrl+Enter
(*) за "поставяне [на копиран адрес] и зареждане" можете да ползвате Ctrl+B. В Opera 8 това ставаше с Ctrl+D, но то вече се ползва за друго, а в първата предварителна се ползваше доста неудобното Ctrl+Alt+V.
Проблеми може да обсъждате и тук -- в българския форум.
Ако желаете лично да опишете бъгове, можете да го направите на английски, като ви молим да прочетете напътствията за целта Guidelines for Reporting Opera Bugs.
Aко не можете или не искате вие да съобщите за даден бъг, пуснете го тук, пък може да се намери кой да го формулира на английски и да го пусне вместо вас
Отзивите са добре дошли. В по-добро и резултатно обсъждане можете да участвате в съответните англоезични форуми или в Usenet-групите (специфичните проблеми за Mac и Линукс могат да се обсъждат в съответните им форуми и групи)
Преди всичко -- забавлявайте се
Tuesday, 7. February 2006, 10:47:48
Tuesday, 7. February 2006, 11:42:48 (edited)
Tuesday, 7. February 2006, 13:02:08
my.opera.com/Влади/blog/show.dml/134692
При мен засега се държи доста стабилно, но трябва да минат няколко дни, за да мога да кажа нещо по-уверено. Засега изглежда доста по-добре от предишната предварителна.
Tuesday, 7. February 2006, 13:49:16 (edited)
P.S. Предполагам, че всички сте с добри машини, но аз ползвам notebook с Celeron 600 MHz и 64MB RAM. Дали ще върви добре или ще ми тормози недъгавата машина? Opera 8.5 върви добре.
Tuesday, 7. February 2006, 14:33:29
А как стои въпроса с Google, като има 3 опции - Търсене в: 1. мрежата, 2. страници на български език, 3. страници от България?
Сякаш най-логично е да се добави като 3 отделни търсачки.
Предполагам, че стане ако например преключиш формуляра на "Търсене само в български" и чак тогава започнеш да вграждаш търсачката.
Аз не смятам да правя това, но мисля да направя втори Гугъл, за да мога да търся и с "г", вместо само само с "g" -- за да избегна превключването на клавиатурата, когато искам да търся за термин на кирилица.
но аз ползвам notebook с Celeron 600 MHz и 64MB RAM. Дали ще върви добре или ще ми тормози недъгавата машина? Opera 8.5 върви добре.
Не вярвам да има голяма разлика от 8.51. Всеки случай не пречи да си изключиш каквото не ти трябва. Например това с умалените изображения на страниците при заставане с мишката върху таб:
когато застанете с мишката върху бутона на дадена страница, виждате нейно умалено изображение.
Такива могат да се показват и в списъка Ctrl+Tab, но това трябва да се включи от opera:config -- там потърсете за "thumbnails". Ще се покажат:
(1) настройката за показ на умалените изображения като подсказка (фабрично включено), и
(2) за показ в Alt+Tab (фабрично изключено).
Можете да включите Use Thumbnails in Window Cycle, или да изключите и двете. Мисля че тази история с умалените изображения леко натоварва машинката, но не пречи да се пробва и да се изключи, ако е кофти.
Tuesday, 7. February 2006, 15:52:13
Аз не смятам да правя това, но мисля да направя втори Гугъл, за да мога да търся и с "г", вместо само само с "g" -- за да избегна превключването на клавиатурата, когато искам да търся за термин на кирилица.
За съжаление нещо не се получава
Tuesday, 7. February 2006, 15:53:58
Tuesday, 7. February 2006, 15:58:29
Originally posted by vladimirg:
За съжаление нещо не се получава
Вторият Гугъл праща въпросителни "?" вместо кирилицата
Същия проблем имам с KlipFolio, когато чете RSS от българския форум.
Saturday, 11. February 2006, 02:43:51
Джаджи! Widgets!
Monday, 13. February 2006, 21:48:03
Първо реших, че е някакъв бъг, ама е оказа че било нарочно и може да се контролира:
Навигация из хронологията в Opera 9
JavaScript and History Navigation
Tuesday, 14. February 2006, 10:48:01 (edited)
Трябва да се доразвие торент клиента,защото е много беден на опции.
Аха, и затова много хора предпочитат да изключат вътрешната поддръжка на торенти в Opera изобщо.
В диалога за настройки няма такава опция (засега), но това може да стане от opera:config:
1. Заредете в Opera 9 адреса opera:config и потърсете думата "enable". Така намерете в секцията BitTorrent настройката Enable. { Или направо идете тук: [BitTorrent] Enable }
2. Махнете отметката за Enable и потвърдете с бутона OK (Добре) за секцията BitTorrent
3. Opera трябва да потвърди, че промяната е запазена.
За да влезе в сила, може да се наложи да рестартирате Opera.
Тук има и пояснителна картинка: 2006-02-14-forum-bittorrent-off.png
Tuesday, 14. February 2006, 12:27:00
Tuesday, 14. February 2006, 15:34:35 (edited)
Когато се зареждат по-обемисти сайтове, към края на процеса Операта спира да зарежда.Трябва да кликна на Reload current page за да дозареди до край.Ако някой знае причината за това поведение,моля да даде решение на проблема.
Не знам дали става въпрос за същия проблем, но нещо такова е описано в нишката TP2 not always loading pages correctly? на форума Beta testing
Ако можеш, разгледай описанията там дали съвпадат с твоя проблем.
Иначе тук ще напиша как са разрешили техния проблем, надявайки се да помогне и на теб.
Зареждаме opera:config и търсим за "delay". Целта е да намерим опциите First Update Delay и Update Delay.В Opera 7 тези настройки можеха да се пипат от графичния диалог за настройки, но явно са се оказали не така нужни на потребителите
Фабричните стойности за тях в Opera 9 TP2 са съответно 1000 и 200.
В споменатата нишка различните потребители казват, че:
С настройки
[COLOR=darkblue]First Update Delay[/COLOR] [COLOR=red] 0[/COLOR] [COLOR=darkblue]Update Delay[/COLOR] [COLOR=red] 10[/COLOR]
проблемът не се решавал, но Opera работела по-бързо.
С настройки
[COLOR=darkblue]First Update Delay[/COLOR] [COLOR=red] 1000[/COLOR] [COLOR=darkblue]Update Delay[/COLOR] [COLOR=red] 1000[/COLOR]
проблемът се решавал.
Като смените настройките, щракате на OK (Добре) в секцията им (User Prefs). Opera трябва да потвърди, че настройките са запазени.
Може да се нложи да рестартирате Opera, за да влязат в сила.
Дай боже упражнението да помага...
Tuesday, 14. February 2006, 17:58:34
При First Update Delay 0 и Update Delay 10 зареждането протича много бързо,макар че страниците не се заредиха на 100%.Кликването на СТОП решава проблема.
Моля някой да сподели как се зареждат при него тези сайтове.
Wednesday, 15. February 2006, 11:01:15
Wednesday, 15. February 2006, 13:59:53
16 МВ/с. а с настроики 0/10 с около 2 секунди по бързо.
като се има предвид непретенциозноста на компа и връзката ми
мисля че проблема не е при теб а от връзката ти с нета.
когато се "слегне" нета понякога и при мен се получава същото.
Friday, 17. February 2006, 13:25:07
В смисъл, добавената джаджа трябва да си стои там докато не я премахнеш (Remove)
Странно е че ти изчезват... Нямам идея защо обаче, хм...
Friday, 17. February 2006, 15:24:18
Като цяло се държи добре, но имам проблеми с upload-a в bittorent клиента. :/
Също има и някои по-повърхностни неща, които ме дразнят, но като цяло си е много добре
Friday, 17. February 2006, 16:55:38
Originally posted by vladimirg:
При мен има 8 джаджи и те си стоят, откакто съм ги добавил, дори след като рестартирам Opera. Не съм пробвал дали ако изляза от Opera при включени джаджи, дали като я пусна ще съм пак в този режим.
В смисъл, добавената джаджа трябва да си стои там докато не я премахнеш (Remove)
Странно е че ти изчезват... Нямам идея защо обаче, хм...
Сега си я сложих и на домашният комп и отново след рестартинане на Операта джаджите са изчезнали. Значи добавям ги от add, даунлоадват се, питаме дали искам да ги запаметя - давам ДА, и след затваряне на Операта и наново отварянето джаджите ги няма като натисна F6. И на двата компютъра 9-тата версия я сложих върху 8-цата т.е. не съм деинсталирал старата Опера, а я припокривам, дали може да е от това? При стартирането ме пита за email-клиента дали да го конвертира, давам му YES. Това е в общи линии, интересно дали при друг го има този проблем, защото какъв е смисъла от тези джаджи като трябва всеки път да ги тегля наново
Friday, 17. February 2006, 19:41:25 (edited)
не съм деинсталирал старата Опера, а я припокривам, дали може да е от това?
По принцип инсталирането на нова Opera в директорията на стара често води до непредсказуеми резултати. Из форумите обикновено като се разбере, че се наблюдава нещо странно при този начин на инсталиране, хората биват съветвани да инсталират на чисто, а самият проблем не се смята за истински.
Ако искаш, може да пробваш да инсталираш чисто копие на Opera, без да си пречи с другото. Просто пускаш инсталатора и като те пита за директория, посочваш различна. Аз в момента например си пазя Opera 8.51 (която ползвах доскоро за всичко, а сега само за пощата), а сърфирам през 9TP2 (понеже ме е страх да си поверя и пощата на неокончателна версия). Просто на инсталатора съм задал различни директории в Program Files:
8.51 -- в C:\Program Files\Opera
9tp2 -- в C:\Program Files\Opera9tp2
Оттук нататък Opera сама се грижи двете версии да не си оплитат настройките. Например, Оперите сами са се погрижили потребителските ми настройки да са разположени поотделно -- в:
8.51: C:\Documents and Settings\Vladi\Application Data\Opera\Opera
9tp2: C:\Documents and Settings\Vladi\Application Data\Opera\Opera9tp2
Този номер винаги съм го правил за различни версии на Opera. Ако искаш, рискувай и пробвай да го направиш за еднакви. Просто да инсталираш 9tp2 повторно, само че в нова, чиста директория.
Да речем -- C:\Program Files\Opera_Clean или каквото намериш за добре, само не и подразбиращото се C:\Program Files\Opera (предполагам то вече е заето от сегашната каша)
След като се сдобиеш с чиста инсталация на Opera, ще можеш поне да се увериш дали тоз проблем с джаджите наистина го има, или е само страничен ефект от инсталирането върху старата Opera.
Иначе автоматичното преобразуване на пощата е сравнително безопасно, аз също правя нещо подобно (но не баш същото), когато реша да ползвам нова Опера и за поща. В случая е добре да се знае, че преобразуването е еднопосочно -- форматът на служебните файлове на пощата в Opera 9 е различен от този в 8.51. 9ката ще смели и разбере файловете на 8цата, но 8цата надали ще се оправи с тия на 9ката
Friday, 17. February 2006, 21:57:10
На мен ми се случи на v7.54 При слагане на 8 отгоре й. Всичко точно, настройките ми се запазиха.... обаче БРЕ, нищо ново
Махнах я и си сложих на чисто 8чката и ...
И за това вече инсталирам всичко на чисто. Сега сложих тая девятка да я видя
Tuesday, 21. February 2006, 17:33:22 (edited)
P.S. Даже се и изключва Операта.
Thursday, 2. March 2006, 16:14:12
Прозрачен е и може да клика през него (освен ако не го уцелите по някоя чертичка) дори когато е закрепен.
Снимка на мойто декстоп:
forum_bg_general_widget.png
Страницата на джаджата (там също има снимка):
http://my.opera.com/community/customize/widgets/info/?id=3796&rtype=widget
Бтв имаше някъде подобна програмка за Windows, казваше се ClockX или нещо такова.
Thursday, 2. March 2006, 23:31:27
Блокиране на нежелано съдържание в Opera
Friday, 3. March 2006, 08:49:01
Thursday, 30. March 2006, 15:21:12 (edited)
Но имам малък проблем, който незная как да оправя! Преинсталирах я около 33 пъти и не зная какво ми прави проблем! А проблема, е че от около седмица немога да изпращам писма дава ми. че имам вероятно грешни настройки на SMTP. Пробвах какви ли не варианти и вече незная какво да правя! Тествал съм компютъра за какви ли не гадости и вироси и нямам нищо такова ! Ако е от Операта и ако някой му се е случвало моля да сподели!
Добавка от модератора: Проблемът е изнесен в отделна тема от самия автор. Следете там.