Polskie forum Opery

Oficjalne forum użytkowników przeglądarki Opera

Wasze ulubione rozszerzenia!

Forums » Forum Opery » Aplikacje dla Opery

You need to be logged in to post in the forums. If you do not have an account, please sign up first.

Go to last post

13. September 2011, 14:32:45

weep86

Wasze ulubione rozszerzenia!

Witam.
Postanowiłem (z nudów) założyć temat o naszych ulubionych (i sprawdzonych) rozszerzeniach do Opery.
Trzeba (należy) wstawić opis dodatku oraz link. Z linku najlepiej skasować cześć z wersją i językiem tj:

https://addons.opera.com/pl/addons/extensions/details/allegro-countdown/1.0/?display=pl

https://addons.opera.com/pl/addons/extensions/details/allegro-countdown/

Dzięki temu linki będą kompatybilne w przód.

oto kilkanaście sprawdzonych i polecanych dodatków:
1. Allegro Countdown - dodatek pokazuje dokładnie ile czasi pozostało do zakończenia aukcji w serwisie Allegro.pl
2. AutoPatchWork - dodatek automatycznie ładuję następną stronę tuż pod bieżąca. Dzięki temu nie musimy klikać w Strona 2, Strona 3 itd
3. ExtendTube - potężne narzędzie usprawniające serwis YouTube. Rozszerzenie dodaje możliwość pobierania wideo, przewijanie, wyłącza automatyczne odtwarzanie, dodaje zapętlenie. Oraz najważniejsze - możemy ukryć elementy na stronie.
4. Get Off My Lawn - rozszerzenie ukrywa wtyczki społecznościowe typu Lubię to!, Google +, Twitter
5. Google Images Direct - w wyszukiwarce obrazków Google, przechodzimy bezpośrednio do obrazka
6. NotScripts - rozszerzenie umożliwia nam kontrolę na wykonywanie skryptów. Możemy sporządzić czarne listy
7. Opera Internal Pages - szybki dostęp do about:blank, opera:about, opera:config, opera:plugins, opera:drives, opera:history, opera:historysearch, opera:help, opera:cache,, opera:debug, opera:memdebug, opera:webstorage, opera:webdatabases
8.Popup statusbar - H32 Mod - statusbar a'la Google Chrome.
9. SearchPreview for Google - podgląd stron w miniaturkach w wyszukiwarce Google
10. Snap Links - otwieranie kliku linków naraz
11. Swiss Knife - szwajcarski scyzoryk czyli all in one. Automatyczne szyfrowanie stron, otwieranie dokumentów online
12. Translator - wg mnie najlepszy tłumacz słów jak i całych stron
13. YR.no forecast - chyba najdokładniejsza prognoza pogody...
14. cleanPages - wkurza cię mały tekst w artykule? Dodatek jest lekarstwem na nerwy osób słabowidzących. Rozszerzenie wyświetla artykuł w postaci gazety itd. Wielkość czcionki dowolna

To tyle... ( na razie wink )

13. September 2011, 15:17:23

Imagus podgląd obrazów w popupie
Lightshoot rozszerzenie do robienia screnów z możliwościa wysłania bezpośrednio na imageshack
Mac OSX Font Rendering poprawia czytelność czcionek
Noads advanced dodatek do blokowana reklam i elementów stron
YouTube Downloader umożliwia pobieranie filmów z youtube w formatach webm, mp4 i flv
google translate tłumacz stron, po edycji działa też na wersjach od 11.10 wzwyż

13. September 2011, 20:13:23 (edited)

Łukash

Ghostery - chroni prywatność i pokazuje kto próbuje Cię śledzić bigsmile
Slim ScrollBar wąski/zanikający pasek przewijania bigsmile
ExtendTube j.w
Button Creator do tworzenia przycisków
#Swiss Knife - ale wyłączony
+ Skryptorozszerzenia
http://www49.zippyshare.com/v/70749441/file.html
Turn Off the Lights - gasimy światła na YT
Image Preview Popup - podgląd obrazków
Google Images Direct - j.w
Textarea Backup Localstorage - np przez przypadek zamknę tą stronkę przed wysłaniem komentarza ,to w polu tekstowym pojawi się opcja przywrócenia tekstu bigsmile
Facebook blocker - nazwa mówi wszystko bigsmile
(w totl jest ustawiony czarny na sztywno ,w textarea buckup jest ustawiona 1 minuta na pamiętanie tekstu)

13. September 2011, 20:44:58

Medium

♀ woman ⚖

Niezbędne:
Allegro Countdown Dokładny zegar na All-u
Download Media Bar Do ściągania osadzony plików medialny na stronach (nie tylko na YT!!!)
Icon List Lista ikonek przydatna do tworzenia przycisków
Translator Zdecydowanie najfajniejszy z dostępnych
Show Hide Passwords Podgląd haseł wpisywanych na bieżąco

Bardzo pożyteczne:
Get Off My Lawn Usuwa różne lajki itp. serwisów społecznościowych
NetTools Multum informacji o witrynie
Flag Button Na szybko o witrynie, nawet bez klikania
Opera Internal Pages Muszę wpisać do mego menu, póki co korzystam z rozszerzenia wink

Wygodne (jak się nie ma np. skryptów, czy mego menu):
Gcache Obraz strony z pamięci Google (kopia)
Textarea resizer Do zmiany rozmiaru pól tekstowych

Dla leniwych:
Shorten URL Skracanie (i ukrywanie) linkowanych adresów. Przydatne np. na onetowych blogach, gdzie czasem długie linki nie działają.
Button Creator Narzędzie do tworzenia przycisków

Nie wiem, czy potrzebne, ale mam:
vod.onet.pl Podobno usuwa kłopoty z vod.onet...

No i ciekawostka, która się nie zadomowiła u mnie:
Faviconize Google Dodaje ikonki stron w wynikach Google. Może komuś się przyda?

Originally posted by Łukash:

Ghostery - chroni prywatność i pokazuje kto próbuje Cię śledzić bigsmile

Ciekawe smile Jak mnie wkurzy oglądanie skryptów na stronie z panelu Informacje, pewnie sobie wezmę smile

Originally posted by Łukash:

Textarea Backup Localstorage - np przez przypadek zamknę tą stronkę przed wysłaniem komentarza ,to w polu tekstowym pojawi się opcja przywrócenia tekstu

Miałam to, ale na NK pamiętało za dużo...

Windows XP Prof SP3 • Opera 11.64Opera 12.15Mój komputer

14. September 2011, 07:26:31

ceglash

Niektóre rozszerzenia których używam, zostały już tutaj wymienione przez Was, więc nie będę "się powtarzał" wink

Poza wspomnianymi m.in. SlimScrollbar, Ghostery, czy SwissKnife używam jeszcze:

AntiGate - pomaga omijać na stronach tzw. "ad gateways".
NoDetour - to rozszerzenie pozwala omijać zbędne przekierowania, kierując nas do docelowego adresu.
YouTube Autoplay Killer - macie dość sytuacji kiedy wchodzicie do kogoś na kanał i od razu odpala się jakiś bzdurny filmik "z automatu" a muzyka ryczy z głośników ?? To rozszerzenie jest dla Was.
Content Block Helper - "wspomagacz" do wbudowanego w Operę blokera.
External Scripts - zamiennik do wymienionego NoScripts. Jest - jak dla mnie - o tyle lepszy, gdyż pokazuje dokładnie skrypty jakie z danej strony się otwierają lub próbują otworzyć (a nie jak NoScripts tylko domenę), oraz ignoruje zapytania (opcja Ignore query string) wysyłane do nas.

14. September 2011, 08:29:35

Medium

♀ woman ⚖

Originally posted by ceglash:

AntiGate - pomaga omijać na stronach tzw. "ad gateways".
NoDetour - to rozszerzenie pozwala omijać zbędne przekierowania, kierując nas do docelowego adresu.

Miałam to drugie, ale coś mnie w nim drażniło... zdaje się samo kierowało na jakąś stronę.

Ale ponieważ właśnie przestał mi działać jeden ze skryptów, wczoraj zaczęłam szukać (zajrzawszy na Najczęściej czytane z gazeta.pl).

I wybrałam dwa inne do przetestowania:
Simple URL Filter (bez ikony na pasku rozszerzeń)
Redirect Bypasser (z ikonką i opcjami do ustawiania)

Działają obydwa, ale wystarczy to pierwsze, skromniejsze i skuteczne.

I jeszcze coś:
Nie lubię rozszerzeń bez linka do strony źródłowej, a Redirect Bypasser taki właśnie jest...
Show Hide Passwords niestety też sad

22. September 2011, 15:37:06

weep86

Wysłałem maila do autora dodatku Moja NK! z prośbą o stworzenie podobnego do Opery i - God bless! - usłuchał. Dziś pojawiło się rozszerzenie Moja NK! dla Opery. Dodatek ukrywa śmieci w portalu nk.pl
Moja NK!
oczywiście zabawa stylami tez jest ok, ale nie o to tu chodzi wink

31. October 2011, 18:00:09

weep86

Jeśli kogoś dręczy spamujący dodatek Image Preview Popup (już usunięty z bazy rozszerzeń) to może skorzystać z podobnego ImgTip, oczywiście nie spamującego wink
Antyukrywacz zaminusowanych komentarzy - rozszerzenie zapobiega ukrywaniu zminusowanych komentarzy w serwisie Wykop

31. October 2011, 20:16:23

daroc

Originally posted by weep86:

Jeśli kogoś dręczy spamujący dodatek Image Preview Popup (już usunięty z bazy rozszerzeń)

Wiesz może dokładniej na czym to polegało? Nie używałem go, ale strasznie mnie wkurzało że dodatek zajmował na stronach Opery kilkanaście pozycji, bo był dodany w różnych językach.

Z tych co tutaj nie ma
Easy User CSS - można dodawać style do strony, przydatne do samodzielnego usuwania reklam czy jakichś migających elementów strony
Focus On Textbox - obramowanie wokół aktywnego pola input/textarea, tak jak w Chrome
MakeLinks - po zaznaczeniu fragmentu tekstu pojawiają się klikalne odnośniki do adresów zawartych w zaznaczonym tekście
Open With Long-Click - otwieranie linka w tle przy użyciu lewego przycisku myszy (przytrzymaj klawisz jedną sekundę)
I to chyba tyle, z tych najciekawszych przynajmniej.
Jest jeszcze Scripter - script includer - podobnie jak Easy User CSS, z tym że można dopisać ręcznie kawałek kodu JS do wykonania, ale coś się kaszani jak na stronie www jest jQuery - skrypty jQuery przestają działać.

31. October 2011, 20:38:39

karolkuich

Wydaje mi się, że chodzi o linki przekierowujące do innych rozszerzeń tego samego autora, które były umieszczone na tle powiększonego obrazka. Bardzo łatwo było w nie przypadkowo kliknąć, a wtedy byliśmy odsyłani na stronę z rozszerzeniami.

31. October 2011, 23:54:25

operetka

Czy jest jakieś rozszerzenie/wtyczka do Wrzuty?

4. November 2011, 15:56:04

kewinpol

Witam mam pytanie, skąd można pobrać rozszerzenie Allegro Countdown ? Jak klikam w odnośnik od użytkownika: weep86 wyświetla mi się napis "Pakiet Allegro Countdown został usunięty przez autora lub moderatorów"

4. November 2011, 16:39:42 (edited)

stivo85

Może dlatego, że z nowym wyglądem Allegro rozszerzenie już nie działa, a autor nie ma pomysłu/chęci by je poprawić?

Ale jakby co to masz linka ode mnie.
O 12.15 x64 (1748) | Win7 x64 SP1 | AQQ 2.4.5 | Foobar2000 1.2.6

Synchronizację Opera Link włącza się raz i już się jej nie rusza!

7. November 2011, 16:21:44

KoloKarolo

Originally posted by stivo85:

Może dlatego, że z nowym wyglądem Allegro rozszerzenie już nie działa, a autor nie ma pomysłu/chęci by je poprawić?

Chęci mam, bardziej brakuje możliwości, allegro nie wyświetla już informacji o czasie zakończenia aukcji z dokładnością do sekund.

9. November 2011, 12:57:57

daroc

Widocznie postanowili rozwiązać problem licytujących w ostatniej sekundzie aukcji - nie na tym miała polegać aukcja na Allegro.

9. November 2011, 14:49:46

Medium

♀ woman ⚖

Originally posted by daroc:

Widocznie postanowili rozwiązać problem licytujących w ostatniej sekundzie

... i przejąć ich przez serwisy strzeleckie.

10. November 2011, 10:54:11

daroc

Co rozumiesz przez serwis strzelecki?

10. November 2011, 11:27:36

stivo85

Pewnie chodzi o np. snajper.net czy snip.pl. Tylko skoro Allegro już nie podaje czasu zakończenia tak dokładnie, to takie serwisy będą działały?

10. November 2011, 13:28:43

Medium

♀ woman ⚖

Powinnam była napisać snajperski, np. ten: https://www.snajper.net/login.php

12. November 2011, 06:32:01

stivo85

Originally posted by KoloKarolo:

Originally posted by stivo85:

Chęci mam, bardziej brakuje możliwości, allegro nie wyświetla już informacji o czasie zakończenia aukcji z dokładnością do sekund.

Allegro ma w planach albo już przywróciło wyświetlanie czasu do zakończenia aukcji co do sekundy, więc fajnie by było gdybyś się temu przyjrzał i wydał aktualizację. Na pewno wielu się ucieszy smile [źródło]

12. November 2011, 12:20:35

KoloKarolo

Oczywiście, powstanie wersja 2.0 wtyczki :]

12. November 2011, 15:41:25 (edited)

maxkonrad

Dodałbym jeszcze:
BugMeNot: jeśli ktoś nie wie jest to baza loginów i haseł do stron. Gdy chcemy wejść na jakąś stronę by pobrać tylko jeden plik a wymaga ona rejestracji, to rozszerzenie Wam pomoże.
LastPass: bezpieczna baza Twoich haseł i loginów online.
Reading List: dodatek do konta "Read it Later". Bardzo przydatny dla osób z urządzeniami mobilnymi. Przykład: czytasz jakąś ciekawą stronę w komputerze, ale akurat musisz wyjść. Dodajesz ją do Read it Later i możesz dokończyć czytanie, np. w autobusie z telefonu z Androidem.
Tab Vault: "szuflada" w której przechowasz linki do stron, których w danej chwili nie możesz przeczytać.
Edit the Page: czyni stronę "edytowalną" dzięki czemu można na szybko zmienić tekst, lub pousuwać niepotrzebne rzeczy przed wydrukiem.

20. November 2011, 18:18:33

Tomcio

Przepraszam że w tym temacie, ale wie ktoś co się stało z Image Preview Popup? Na stronie z rozszerzeniami zostało skasowane.

20. November 2011, 18:24:42

Łukash

@Tomcio autor rozszerzenia się rozspamował dosyć intensywnie bigsmile
http://www49.zippyshare.com/v/70749441/file.html
Skrypt usoPreviewPopup.js ,jest wyciągnięty z rozszerzenia i działa tak jak należy bigsmile

20. November 2011, 18:26:40

weep86

Originally posted by Tomcio:

Przepraszam że w tym temacie, ale wie ktoś co się stało z Image Preview Popup? Na stronie z rozszerzeniami zostało skasowane.

http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=1096632&t=1321813576&page=1#comment10680602

20. November 2011, 18:34:38

Tomcio

Dzięki za szybkie informacje

16. February 2012, 07:37:32

grzejnik32

jakie rozszenie umożliwia zapisanie całej strony jako zdjęcia?
Opera Mini on Samsung galaxy s2
http://portal.sklep.pl/Sklep/index.php
best way to download Opera Mini go to
dowoload Opera Mini directly to your device go to http://m.opera.com/
http://chomikuj.pl/lasman
bugs report at http://mini.bugs.opera.com/

16. February 2012, 08:41:51

Originally posted by kewinpol:

Witam mam pytanie, skąd można pobrać rozszerzenie Allegro Countdown ?

https://addons.opera.com/pl/addons/extensions/details/allegropl-timer/
Nie wiem jakie funkcje miało rozszerzenie o którym piszesz, ale to które napisałem brzmi podobnie wink

16. February 2012, 10:32:44

Medium

♀ woman ⚖

Originally posted by izaak-goldstein:

ale to które napisałem brzmi podobnie

Dobra robota, używam smile

17. February 2012, 10:13:13

grzejnik32

Originally posted by grzejnik32:

a więc jakie to rozszerzenie?

17. February 2012, 17:27:11

chocimir

Jakie sobie napiszesz bigsmile

17. February 2012, 19:20:21

a więc jakie to rozszerzenie?

Nie istnieje takie rozszerzenie i nigdy nie powstanie. Nie pytaj dlaczego smile

18. February 2012, 07:08:20

grzejnik32

dlaczego? Przecież takie rozszerzenie przydałoby się.

18. February 2012, 11:30:05

chocimir

No to do dzieła, Grzejnik.

18. February 2012, 11:39:10

Takie rozszerzenie może wyjść jedynie jako element składowy Opery czyli już nie rozszerzenie smile Nie życzyłbym sobie aby jakiekolwiek rozszerzenie miało dostęp do pamięci ekranu albo plików na dysku.

18. February 2012, 18:00:29

Ryszard

Operę aktualizuję automatycznie.

Po co Ci takie rozszerzenie. To można zrobić albo osobnym programem albo online przez odpowiednią stronę. Ci wysłałem obrazek cała strona w jednym pliku. I co ja mogę za to, że i wtedy gdy robiłem obrazek i teraz mają

Sorry guys; due to technical issues the level listing is temporarily down.

.
Swoją drogą - sprawdziłeś pocztę? wink

N49°45'15" E21°28'54"
1%

18. February 2012, 18:49:06

weep86

Jest rozszerzenie, które zapisuje stronę do pliku pdf. A z pdf mozna zapisać do jpg ofkors.
Web2PDFConvert - rozszerzenie zapisuje strony www do pliku pdf.

18. February 2012, 18:56:13

chocimir

Akurat to rozszerzenie tylko wysyła adres do usługi sieciowej — spróbuj sobie wygenerować PDF z pliku *.html na dysku.

19. February 2012, 11:18:56

coshoo

External Scripts - moim zdaniem najlepsze rozszerzenie typu "noscript" i jedyne jakiego używam, reszta potrzebnych rzeczy jest już w Operze smile

20. February 2012, 08:39:07

Faktycznie, External Scripts to świetne rozszerzenie. Jednakowoż ma pewną wadę, która wyklucza go z zastosowań profesjonalnych smile Otóż dane zapamiętywane są w "local storage" zamiast w preferencjach rozszerzenia, przez co przy czyszczeniu magazynu stałego wszystkie dane są bezpowrotnie tracone. W sumie to ciekawe dlaczego autor nie zdecydował się na magazyn dla rozszerzeń. Być może są osoby, którym to nie przeszkadza, wtedy to rozszerzenie działa genialnie. U mnie jednak czysty magazyn to podstawa smile

20. February 2012, 08:56:30

Medium

♀ woman ⚖

OK, tylko po co ikona pasku rozszerzeń? Żeby człowiek nie zapomniał, że to zainstalował? Bo innych zastosowań nie widzę.

20. February 2012, 09:05:24

Szczerze mówiąc chwilkę poużywałem i nie wyobrażam sobie łatwiejszego blokowania skryptów jak właśnie za pośrednictwem ikony. W przeciwnym wypadku musiałby być skrót klawiszowy(?), który pokazywałby listę skryptów a w ten sposób nawet nie pamiętałbym, że takie rozszerzenie mam zainstalowane. Poza tym na ikonie pokazywana jest liczba zablokowanych skryptów a to taki budujący element psychologiczny.

Zresztą przyznam się, że po ilości skryptów jakie blokowałem (już nie używam tego rozszerzenia) na 80% stron wyłączyłem zupełnie javascript jako zupełnie zbędny do poprawnego funkcjonowania witryny smile

20. February 2012, 09:08:24

Medium

♀ woman ⚖

Poza tym na ikonie pokazywana jest liczba zablokowanych skryptów a to taki budujący element psychologiczny.

Tak, już zauważyłam. Dzięki!

na 80% stron wyłączyłem zupełnie javascript jako zupełnie zbędny do poprawnego funkcjonowania witryny

Czyli pół internetu w pliku override.ini bigsmile

20. February 2012, 09:10:22

Originally posted by Medium:

Czyli pół internetu w pliku override.ini

Czy to źle ? Jak inaczej profesjonalnie wykluczyć te skrypty coby nie mieliło tak dużym plikiem override.ini ?

20. February 2012, 09:24:39

Jak inaczej profesjonalnie wykluczyć te skrypty coby nie mieliło tak dużym plikiem override.ini ?

No to mnie zaciekawiliście i kombinuję tak: stworzyłem plik override.ini z zawartością:
Opera Preferences version 2.1
; Do not edit this file while Opera is running
; This file is stored in UTF-8 encoding

[*]
Extensions|Scripting=0

[Overrides]
*

a potem w na stronach w których chcę mieć włączony JavaScript, edytuję preferencje dla witryny. Przy pierwszych testach zdaje się działać.

20. February 2012, 13:27:25 (edited)

No proszę proszę, czyżby ten sposób winien zawitać pod moją strzechę bigsmile Brawo dla Saskatchewana.

EDIT: Testowałem to rozwiązanie przez cały dzień, dołączyłem jeszcze domyślne uruchamianie wtyczek tylko na żądanie i zrezygnowałem z rozszerzeń blokujących zawartość na rzecz urlfilter by karolkuich i internet stał się miejscem nieco piękniejszym smile

20. February 2012, 14:53:57

Medium

♀ woman ⚖

Czyli pół internetu w pliku override.ini

Czy to źle ? Jak inaczej profesjonalnie wykluczyć te skrypty coby nie mieliło tak dużym plikiem override.ini ?

To plik z preferencjami dla witryn, menedżer preferencji dla witryn. Nie wiem, co zrobić...

20. February 2012, 15:41:04

lemari

Faktycznie, External Scripts to świetne rozszerzenie.

Niestety psuje Twittera.

20. February 2012, 16:25:14 (edited)

Medium

♀ woman ⚖

Originally posted by lemari:

Niestety psuje Twittera.

Kliknąć na przycisk rozszerzenia, zakładka W (white list) i dodać, może zadziała. Przed chwilą to odkryłam wink

20. February 2012, 16:28:48

lemari

zakładka W (white list) i dodać,

yes

Co masz zaznaczone w S , które pozycje (mam tylko pierwszą)?

Forums » Forum Opery » Aplikacje dla Opery

Moderated by: andol