Polskie forum Opery

Oficjalne forum użytkowników przeglądarki Opera

Opera Next 12 build 1360 z 11 kwietnia 2012

Forums » Forum Opery » Wersje beta, testowe i rozwojowe

You need to be logged in to post in the forums. If you do not have an account, please sign up first.

Go to last post

11. April 2012, 13:11:43

Emdek

Opera Next 12 build 1360 z 11 kwietnia 2012

Zmiany
  • Improved heuristics in addressbar drop down suggestion
  • Adjusted number and placement of search suggestions in the address field drop down
  • Added some preferences to change default URL search behavior
  • CORE-45071 (Address field drop down does not show matches for page titles or address for https pages or with no-store, no-cache)
  • DSK-357357 (Fix for crash on exit): "This should fix 'Pure Virtual' problems for some users but further work will be needed"
  • DSK-359671 (Searching from address bar doesn't work if first word(s) resembles a domain or a protocol)
  • DSK-354079 (Turbo badge flickers when typing in the address field)
  • DSK-357056 (Do not show search engine keyword in address field when selecting search suggestions)

Znane problemy
  • DSK-358448 Runtime error 6025 pure virtual function call at startup Opera Next for some users
  • DSK-359770 Out of Process Plugins causing tab related freezes (mostly on startup)
  • HTML5 Drag and Drop is work in progress. Things like dragging to and from external applications may not work. Some existing demo sites may not work fully
  • HTML5test.com could freeze or show other problems on Mac
  • OTW-8246 Opera 64-bit on Windows not supported on Google+ (google plus)
  • DSK-361109 Address dropdown not populated when searching page content with multiple words

Wpis na blogu.

Pobieranie
Windows 32 bit / Windows 64 bit
Mac
Linux/FreeBSD
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
The time has come, the high time, to destroy hatred in oneself.

http://emdek.cba.pl/

11. April 2012, 13:38:13

kewinpol

Zaraz przetestuję i zobaczę czy jest lepsza od wcześniejszej wersji.

11. April 2012, 13:39:38

Emdek

kewinpol, wątpię, to wygląda na wyłącznie kosmetyczne poprawki, może za tydzień będzie coś większego. ;-)

11. April 2012, 18:03:07

Cappo

Dziwne przypadkowe problemy z java, klikam link a otwiera się w nowym oknie, czasem pasek ładowania przy scrollowaniu zostaje w połowie strony.

11. April 2012, 22:54:05

daroc

Są całkiem poważne (i fajne) zmiany w wyszukiwaniu z paska adresu, a nie "kosmetyczne poprawki"...

12. April 2012, 04:25:39

gwarser

Macie tak? (obcięty dymek)

Już mnie to zaczyna wkurzać. W dodatku wszystkie okienka z przezroczystością mi znikają. sad

12. April 2012, 08:51:16

Emdek

daroc, kosmetyczne poprawki to pojęcie względne, dla mnie to kosmetyka - żadnych ciekawych zmian w silniku i prawie zero poprawek, bardzo krótka lista zmian. ;-)

12. April 2012, 13:38:33

daroc

To prawie tak jakbyś przyznał że wprowadziłeś ludzi w błąd. wink
A jakby wyszukiwanie z paska adresu przestało w ogóle działać? Mam na myśli brak wyszukiwania w zakładkach, historii, google etc. To też byś stwierdził że jest drobny błąd kosmetyczny? Czy brak jednej z ważnych funkcji?
Moim zdaniem zmiany w pasku adresu są w Operze potrzebne, i to bardzo. I cieszę się że coś w tym kierunku na poważnie jest robione.

12. April 2012, 13:45:39

Emdek

daroc, głównie chodziło mi o wątpliwość czy obecny build będzie lepszy od poprzedniego w kontekście często zgłaszanych problemów typu:

DSK-358448 Runtime error 6025 pure virtual function call at startup Opera Next for some users

A zmiana działania wyszukiwania w pasku adresu to kosmetyka w porównaniu z takimi sprawami (kosmetyką można by nawet nazwać przywrócenie faviconów na liście adresów o co sam zabiegałem od dawna).
Poza tym w moim przypadku nie widać żadnej różnicy w działaniu, widocznie nie używam tego akurat w taki sposób, że ta zmiana stałaby się widoczna i oczywista. ;-)

12. April 2012, 14:48:31

OSH

Jestem zdegustowany powolnością działania i blokowaniem się na niektórych sttronach - np. PONS. Nie wiem, ale mam złe przeczucia co do rozwoju tej przeglądarki. Najpierw zablokowali możliwość zmiany koloru czcionek - to zrezygnowałem z OperaMail i przerzuciłem się na TB. Jak tak dalej pójdzie, to się przerzucę na FF, a nie chciałbym tego robić...ale gdy widzę, z jaką prędkością otwierają się strony pod FF, a z jaką pod Operą, to mnie zaczyna trafiać...
Amiga1200 E/BOX Tower, Apollo 1240/25 MHz 34 MB RAM, HDD 4,3 GB; LG10x30x40, Amiga1200 E1230/40 18 MB RAM, CD-32+SX-1 10 MB RAM, Amiga500, Amiga600 C64IIC,C-64G,C64+1541-II:), GG 3976420

15. April 2012, 05:49:45

Fazi

nie uruchamia mi się opera unite.

wiecie moze jak ją doinstalowac?

pzdr

15. April 2012, 08:04:07

andol

moderator pl

No niestety, nie jest to łatwa sprawa. W związku z pewnym bugiem Unite pada (padało?) po aktualizacji Opery. Sposoby na rozwiązanie problemu znajdują się w jednym z anglojęzycznych wątków – niestety nie zapamiętałem adresu, pewnie dlatego, że u mnie akurat żaden z tych sposobów nie zadziałał. smile A nie jestem aż tak zdeterminowany, by pozbyć się profilu w celu odzyskania Opera Unite. wink

15. April 2012, 09:36:53

Medium

♀ woman ⚖

Originally posted by andol:

A nie jestem aż tak zdeterminowany, by pozbyć się profilu w celu odzyskania Opera Unite.

Też bym nie była. Nie czytałam tego wątku, ale u mnie swego czasu padły aplikacje Unite. I zdaje się, że pomogło usunięcie folderu webserver w Profilu użytkownika, a następnie ponowna instalacja bodaj przyciskiem z paneli (dokładnie nie pamiętam). W każdym razie Opera Unite chodzi. Aaa, chyba jeszcze usuwałam wszystko powiązen z Unite z folderu C:\Documents and Settings\...\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Opera\Opera 11\widgets

Windows XP Prof SP3 • Opera 11.64Opera 12.15Mój komputer

15. April 2012, 20:32:53

zabcia1

Sorki że piszę tutaj ale..
jedyne w swoim rodzaju, wydać stabilkę 11.62 w której nie działa vod w onecie i gazecie. takie rzeczy to tylko w O.. erze...Na 12.00 działa z lagami...

15. April 2012, 21:23:05

Łukash

Originally posted by zabcia1:

wydać stabilkę 11.62 w której nie działa vod w onecie i gazecie

Prawdopodobnie Ghostery (/inne rozszerzenie) za tym stoi bigsmile

15. April 2012, 23:26:19

andol

moderator pl

Originally posted by Medium:

I zdaje się, że pomogło usunięcie folderu webserver

Usuwałem wszystko, co jest z tym związane i u mnie nie działało, choć u niektórych użytkowników forum anglojęzycznego te same zmiany pomagały. U mnie działa tylko na nowym profilu smile

16. April 2012, 08:11:07

zabcia1

Originally posted by Łukash:

Originally posted by zabcia1:

wydać stabilkę 11.62 w której nie działa vod w onecie i gazecie

Prawdopodobnie Ghostery (/inne rozszerzenie) za tym stoi bigsmile

Nie mam rozszerzeń ale znalazłem błąd. Operę miałem zainstalowaną z Appstora, wywaliłem ją i zainstalowałem samodzielnie i działa.

Forums » Forum Opery » Wersje beta, testowe i rozwojowe

Moderated by: andol