Skip navigation

Sign up | Lost password? | Help

Opera Türkçe Forumları

[ advanced search ]

LİNUX XGL TEKNOLOJİSİ BAŞ DÖNDÜRÜYOR

Forums » Opera Türkçe Forumları » Türkçe

Lost password?

Friday, 24. November 2006, 23:34:51

LİNUX XGL TEKNOLOJİSİ BAŞ DÖNDÜRÜYOR

Bunun gerçek olduğuna inanmaktan başka çare yok yakın bir zamanda microsoftun yerini novell yada ubuntu alırsa hiç şaşırmam linux OS işletim sistemlerinde çalışan XGL müthiş birşey sevgili opera dostlarıyla paylaşmak istedim İE yi kullanmayarak nekadar akıllı bir topluluk olduğumuzu zaman ispatladı ve de krala ilk karşı çıkanlar olarak nede olsa linux OS sisteme de enyakın olanlarız diye düşünüyorum.

1-) Dokunmatik üç boyutlu ekran

2-) İki ekranı tek ekran kullanma

3-) Klasör ve pencere efektleri

4-) Daha fazla klasör ve pencere efekti

Saturday, 25. November 2006, 18:34:54

Bu ozellikler uzun zamandir Mac OS X'te var. Fakat Microsoft'un yerini alamiyorlar. Belki kizacaksiniz ama, linuxcular, tabiri caizse, şortla gezerken Windows'ta "per-pixel alpha" vardi.

Microsoft, sadece isletim sistemi uretmiyor, yaninda bircok yazilim da uretiyor. Bir isletim sistemini kullanilabilir yapan en onemli kriter yazilim destegidir. Insanlar bazi yazilimlari calistirmak icin donanim bile alirlar (mesela ben, Flight Simulator icin nVidia 7950 GT 512 MB RAM aldim). Onemli olan kilit yazilimdir. Linux'un daginikligi bir yana, ben daha duzenli olan FreeBSD'den bir ornek vereyim.

FreeBSD'de /usr/ports/editors altinda (online icin http://www.freebsd.org/ports/editors.html) yuzlerce editor vardir. Bunlari toplayin, bir UltraEdit eder mi etmez mi suphelidir. Eski gunlerimi de hatirlarim; ses kartim calismiyor dedigimde "git Windows 98 kullan" demislerdi. Hala FreeBSD kullanirim, ama cok ta zevk alarak kullanamiyorum.

OpenOffice, ne yazik ki "native Apple" uygulamasi degil, kurdugunuzda anlarsiniz. Apple'in Office uygulamalariyla ilgili calismalarini da takip ettik. Onlar da birsey cikartamadi. Bu is te yine Microsoft'a kaldi.

Opera'da sirket icin mailing listlerde de bu konu (3-d desktop) konusuldu. Genel kani;
1. Gercek 3-d degil, iki boyutlu bir ekran oldugunu hatirlayin.
2. Uygulamalarin %90'i boyle seylerle uyumlu degil (mesela, dikdortgen olmayan pencerelerle egip buken, ceviren, atan, tutan bir test goremedik).
3. pek muhtemelen butun linuxlarda calismayacak, bu durumda zaten BSD'de de calismayacaktir, sonucta unix dunyasina degil uzun sure bir linux distrosuna ait ozellik olarak kalacak.
4. driver destegi yok. genellikle nvidia kartlar icin oldukca eski driverlar var. FreeBSD'deki nvidia driver'i benim karti tanimiyor, mesela. sirketteki bazi arkadaslar ATI'in hic driveri olmadigini soylediler.

Linux OS yeni bir distro mu bu arada?

Saturday, 25. November 2006, 19:16:48

ekinox

Turkey

Hakkaten baş döndürüyor;)

XGL desteği pardus ta da olacak önce onu söyleyim
Evet linux kullanıcıları ilginçliklere alışıktır.Birçok fikir genel anlamda etkilemiştir
XGL için;Linux ve Open Source seven birisi olarak hoş ama ne gibi bir faydası dokunur bilemem bir kaç tane masaüstü şimdiki sürümlerde var.

Kullandığım yazılımların birçoğu GPL lisansıdır.Yani ücretli yazılımlardan altta kalmaz hiçbiri.Ultra edite en güzel alternatif Scintilla ve Notepad++ dır(ki temelleri aynıdır).Çok üstün teknolojik iş yapmıyorsanız GPL lisanslı yazılımlar işinizi görür.

Microsoft, sadece isletim sistemi uretmiyor, yaninda bircok yazilim da uretiyor. Bir isletim sistemini kullanilabilir yapan en onemli kriter yazilim destegidir.

evet buna katılıyorum bir dönem ben de sıkıca linux la uğraştım fakat şu var linux serbest oluşu yazılım,sistem işletim sistemi vb.. merakları olan insanlar için gerçekten güzel ama teknik destek ve uzun vadeli yol haritaları yok maalesef mesela ubuntunun(ki en çok güncellemeyi bulabiliriniz) 6.1 sürümü yapılmıştır ama 6.2 ye ne olacağı konusunda kimsenin fikri yoktur.:confused:

Microsoft gibi şirketler teknik desteğin yanı sıra planları vardır.Genelde microsoft hakkında pek güzel şeyler söylemezler ama hakkını vermek gerekir. Windowsla - Linuxu ayıran şeyi şuna benzetirim.Biri herşeyin önünüze geldiği lokantadır diğeri self servis fastfood tipi.

Linux bir çalışmadır ama Windows bir mühendislik eseridir.
ikiside kullanılası sevimli şeylerdir.:smile:

Saturday, 25. November 2006, 21:10:29

Arkadaşlar sizi bilmem ama ben hayatımda ilkkez böyle birşey gördüm daha önce ne gördüm ne duydum.Profesyonel bir bilgisayar programcısı değilim bilmem
ama
bence bu insanların ufkunu açan bir gelişmedir.benim ufkumu açtı benim şimdi microsofttan ve diğer yazılım donanım geliştiricilerden beklentilerim asla bu videoları izlediğim günkü gibi olmayacak daha çok beklentim olacak şimdiye kadar 512mb bellekli ekran kartını kim ne yapar neye yarar diyordum alın size bir neden şimdi vindows vistayı kaça yedirecekler bize bilmiyorum ama ikiyüz üçyüz dolar verip satın alacağız ne için ilk neden bu olmasa da AREO için donanımımızı güncelleyeceğiz
bir sürü masraf yapacağız göze daha hoş gelen bir işletim sistemi için ama şunu da öğrendim microsoft XGL den ciddi şekilde etkilenmiş demekki areo kendine has yeni bir fikir değilmiş bu yüzden linux işletim sistemini küçümsemek yanlıştır.
Demekki en azından linux bize yeni bakış açıları kazandırıyor ufkumuzu genişletiyor bu bile yeter.

Sunday, 26. November 2006, 23:48:49

unal

Kaya Ünal

Turkey

Herkes fikirlerini yazmış, ben de yazayım; içimde kalmasın P:

Microsoft'un, bilişim dünyasına katkısı elbette tartışılmaz. Açık kaynak dünyasının da katkıları tartışılmaz. Her ikisi de olmazsa olmazlardan bence. BSD konusuna tamamen yabancıyım, yorum yapamayacağım. Mac ise hep ilgimi çeken ama bir türlü ulaşamadığım bir ütopya gibidir benim için :smile:

Sonuç olarak, biz, yani belli bir yaşı geçmiş insanlar için yeni oyuncaklar, stres atmak için birebir oluyor. Benim de son dönemlerdeki oyuncağım XGL oldu ve gayet de memnunum :smile: Hatta şu an için kullandığım linux dağıtımından başka da bir işletim sistemi kullanmıyorum, her türlü ihtiyacımı gideriyor. Yani, artık linux için çok karmaşık ya da eskiden dedikleri gibi, sıradan bir kullanıcının ihtiyaçlarını kaşılamayabilir demek yanlış bence. Program yükleme ya da diğer karışık konular hakkındaki genel fikirlere katılmakla beraber, dağıtımına göre değiştiğini gördüm. Artık standartlara bağlanabiliyor bazı şeyler. Bunu da Debian/Ubuntu(apt), Pardus(pisi) vs. gibi dağıtımlar ispat etti. Grafik arayüz sorunu da yok. Gnome ve kde harika 2 pencere yöneticisi... Microsoft'a gelirsek, gerçekten beğeniyor ve takdir ediyorum ama tekelleşme konusundaki davranışları hiç hoşuma gitmiyor.

Ubuntu ve birçok dağıtımın sonlanmayacağını düşünmek, bence hayal olmaz. Özellikle Ubuntu için, firma konusunda pek bilgim yok, yediğim üzümün bağını sormuyorum :smile: ama dünyanın her yerine Ubuntu cD'lerini ücretsiz gönderebilen bir firmanın bu projeyi bırakacağını asla düşünmedim. Keza Pardus da kullanıcılar tarafından kullanıldığı! sürece devam edecektir. Zira milli işletim sistemi damgasını boşa vurmadı insanlar herhalde.

Sonuç olara linux dünyası geliştirilmeye devam ediyor ve an itibariyle sıradan kullanıcılar için yeterli ve kolay kullanımlı denebilecek konuma da geldi diye düşünüyorum...

Ayrıca bildiğim kadarıyla Lİnux OS diye bir dağıtım yok. Arkadaş genel anlamda linuz dünyasını ifade etmek istemiş sanırım.

XGL konusuna gelirsek, benim de çok hoşuma giden bir teknoloji bu. Üstelik çok ciddi sistem kaynakları da istememesi ayrı bir güzel nokta. Kıyaslama amaçlı olarak sanırım şöyle demek yanlış olmaz: Eski counter strike (cs:source öncesi sürümler) oyununu açabilen her sistem, XGL'yi çalıştırmak için fazlasıyla yeterli.

XGL destekli dağıtımlar konusu ise, XGL hazır vaziyette gelen pek bir dağıtım yok şu an için. Bir iki "çalışan cd" dağıtımı kullanıcının önüne koyuyordu XGL'yi en son baktığımda. Onun dışında, çok tercih edilen tüm dağıtımlarda istenildiği taktirde sonradan kurulup çalıştırılabildiğini gördüm. Ben Ubuntu'da çalıştırdım, Pardus (bu da gayet başarılı, yeni betasını kurcalıyorum bu aralar) ile deneyeceğim bu günlerde. Mandriva, Suse vs... hepsinde çalışıyor. Birkaç kütüphane yükleyip birkaç ayar yapmak yetiyor bunu kullanmak için.

Donanım sürücüsü konusunda ise hiç sorun yaşamadım. Nvidia sürücü hazırlıyor linux için. Gerçi hepsi beta adıyla çıkıyor :smile: ama nvidia kartımla ilgili hiç sorun yaşamadım ben. Ati'yi bilmiyorum maalesef. Ama eminim nvidia'nın sahaya çıktığı bir maçta ati de mutlaka kendini gösterecektir...

Not: yuxel bize kızacak. Bu forumu Opera'ya adanmış bir şekilde tutmaya çalışıyordu ama ister istemez farklı konularda da tartışmalar yaşanıyor görüldüğü üzere. Yeni forum bölümleri mi oluştursak acaba? Belki ilerde... :wink:

Forums » Yönetim » Türkçe

Moderated by: YuXeL offcu greench ZAHEK metude